PowerPoint’ ten Storyline’a Ne Zaman Geçmeli

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, işletmelerin, okulların, hatta devlet kurumlarının eğitim planlamalarında e-öğrenme yaklaşımlarını tercih etme yüzdelerinin artış gösterdiğini söylemek yanlış olmaz. Eğitime olan bu bakış açısı, tasarım uygulamalarının da sayısını giderek artırmıştır. Bir çok farklı eğitim yaklaşımı olması nedeniyle e-öğrenme tasarım aşamasında da birden fazla yöntem ve teknik tercih edilebilmektedir. Fakat zorlanmaya başladığımız nokta çok fazla yazılım olması ve bunların teknik olarak birbirlerinden farklı olmaları. Burada yapmayı planladığımız şey Power Point ile başlangıç aşamasındaki bir çok e-öğrenmecinin tercihi olan Articulate Storyline arasındaki farklılıkları ortaya koymak.

2015 E Öğrenme Eğilimleri

Son 20 yıldır bilgisayarla haşır neşir olan herkes bir şekilde Microsoft Office kullanmıştır. En azından bir Word dokümanını veya Excel tablolarını kullanmayan yoktur. Bunlardan sonra 3. sırada gelen popüler Office yazılımı iste Power Point demek yanlış olmaz. Power Point için Office alet çantasındaki isviçre çakısıdır diyebiliriz. Ticari veya eğitim amaçlı kullanılabileceği gibi e-öğrenme süreçlerinde de kullanışlı olabilmektedir. Power Point iyi bir e öğrenme aracıdır ve belli bir noktaya kadar yeterlidir. Fakat bir yerden sonra daha yetenekli araçlarla tasarlanmış e öğrenmelere ihtiyaç duyar hale geliriz. Bu noktadan sonra artık Power Point’ten mezun olup bir üst seviyeye çıkmamız gerekir.

Tecrübeler göstermektedir ki, Power Point’ten e-öğrenme yazılımlarına terfi ederken akla gelen ilk tercih Articulate Storyline’dır. Gerek menü dizilimi gerekse kullanım kolaylığı açısından Power Pointe çok benzemesi, Storyline’ı ilk tercih haline getirmektedir. Fakat kendine has özellikleri ve artılarıyla Storyline, e-öğrenme tasarımı deneyiminizi bir sonraki seviyeye taşıyacaktır. Storyline’da öne çıkan ve tasarımlarınızı uzman seviyesine eriştirecek olan özelliklerden bahsetmek gerekirse;

 

Triggers-Tetikleyiciler

Bu özellik, slaytlarınızı belirli koşullara göre yönlendirmenize, interaktif nesneler eklemenize, değişkenleri ayarlayıp, görsellerin durumlarını değiştirmenize imkan sağlamaktadır. Hatta profesyonel tasarımcılar için tetikleyicilere JavaScript kodu eklenebilmektedir.

build

Layers-Katmanlar

Katmanlar, nesneleri, grafikleri, tetikleyici veya medya dosyalarını organize etmek için kolaylık sağlamaktadır. Katmanları kullanarak birbirinden farklı bir çok nesneyi slayta ekleyebiliriz. Akışı “Durdur” veya “Oynat” eklememize de yardımcı olmaktadır.

Quizler ve Oyunlar

memory_game_featStoryline, yapısı gereği quiz ve oyun tasarlamakta oldukça yetenekli olmakla birlikte LMS ile başarılı bir şekilde haberleşerek raporlama konusunda neredeyse hiç bir sorun çıkarmamaktadır. “Hafıza Oyunu” veya “Kim Milyoner Olmak İster” gibi oyun şablonları sıkça kullanılmakta ve katılımcılar tarafından beğenilmektedir.

Variables-Değişkenler

Değişekenler, eğitim içerisinde daha sonra kullanabileceğiniz bilgileri tutar. Bunlarla beraber anlatılan diğer özelliklerin kullanımı neredeyse sınırsız tasarım olanağı sağlamaktadır. Örneğin, bir adım önceki quizde alınan skora göre belli bir slayt yada görselin durumunu belirleyebilirsiniz. Bir soruya verilen cevap metnini LMS üzerinden raporlayabilirsiniz. Eğitimin başında ve sonunda uygulayacağınız testlerin skorlarını karşılaştırıp gelişimle ilgili dönütler verebilirsiniz.

 

Power Point ile tasarım yapmaya aşinaysanız fakat daha fazla etkileşim gerektiren tasarımlar yapmanız gerekiyorsa Storyline’a geçiş yaparak tasarımlarınızın bir üst seviyeye evrimleşmesini sağlayabilirsiniz.