Bir e-öğrenmede görsel, video, animasyon ve simülasyon gibi kullanılabilecek bir çok bileşene ek olarak ses eklemek öğrenmenin etkinliğini ve kullanıcı deneyimini artırmaktadır. Etkin bir ses kullanımı içeren öğrenmelerde kullanıcıların kendileriyle bağdaştırdıklarını söylemek yanlış olmaz. Kullanacağımız seslerin bileşenlerini incelememiz gerekirse;
1. Seslendirme:
E-öğrenme seslendirmesi-okuması en temel gereksinimlerdendir. Fakat sorulması gereken soru “Eğitimin ne kadarında seslendirme kullanılmalı?”. Seslendirme yaparken, eğitim başlangıcı, ekran tanıtımları veya bir uygulamanın anlatıldığı kısımlarda seslendirme yapılmasında bir sakınca yoktur. Uzun metinlerin seslendirmesinden kaçınarak katılımcıların kendi üstüne düşen okuma görevini ellerinden almamakta fayda var. Animasyonları ve grafikleri açıklamak için de metinler yerine seslendirme yapılabilir.
2. Müzik:
Öğrenmelerimizde ses kullanımına dair bir diğer bileşende müziklerdir. Bir uygulama yapılırken veya okuma alanında arka plan olarak kullanılmaktadır. Eğitimin başlangıcında etkili bir müzikle giriş yapmak katılımcıyı eğitime ısıtmak için en etkili yöntemlerden biridir. Arka planda çalan müziğin etkili kullanımı, katılımcıların dikkatlerinin dağılmasını engelleyecektir.
3. Ses Efektleri:
Etkili olduğu kadar gözden kaçırılan bir diğer bileşen ise Ses Efektleridir. Kullanıcılara geri bildirim verirken güçlü etki bırakabileceğimiz gibi herhangi bir makine veya sistemin çalışmasını simule ederken kavramaya yardımcı olacaktır.
Bu üç bileşen bir araya gelerek daha etkili ve akılda kalıcı E-Öğrenmeler oluşturmamıza yardımcı olacaktır.